Förkunskaper?

Inga förkunskaper krävs för att gå våra grundkurser och workshops. (Om förkunskaper krävs på gästlärarworkshops så noterar vi alltid det). Våra elever är från 18 år och uppåt, med stor spridning över olika generationer. Många söker sig till kurserna för att utmana sig själva och arbeta med sin självkänsla även om de egentligen inte har siktet inställt på scenen – och burlesken som uttrycksform är ett utmärkt sätt att utveckla sin självkänsla och ifrågasätta hur en ser på sin egen kropp. 

Burlesken är ett slags blandning av dans och teater, och den som är tränad professionell dansare kan använda det på många fantastiska sätt, men det är inget krav för att kunna börja med burlesk. Taktkänsla krävs eftersom det en gör är sammanvävt med musik, men i övrigt handlar det om att hitta sitt eget sätt att uttrycka och utöva burlesk på och att välja själv vilken väg en vill gå för att utveckla sig. Det kan vara i split och spagat och på tåspetsskor, men det kan också vara slapstick, eller en svängig ”strut” och en stor attityd – vi har till och med sett gamla burleskstjärnor still going strong med hjälp av rullatorn där uppe på scenen. 

Som med allt går det att hitta sin egen väg fram till burlesken, men genom att gå en kurs tar du del av andra människors erfarenhet och kan hoppa flera utvecklingssteg framåt som du hade behövt gå igenom på egen hand. Dessutom lär du känna andra entusiaster inom samma scen vilket kan vara ovärderligt för den som vill börja uppträda, eller bara ett kul sätt att skaffa vänner. 

Många ger sig in i burlesken som en hobby - för att utvecklas personligen och utmana sig själv, eller kanske för att en vill uppträda inför sina kompisar, eller inför en partner - och burlesk är en underbar hobby och för många en väldigt intensiv och utvecklande personlig resa. Att gå en kurs eller workshop är den perfekta arenan för att använda burlesken och undersöka burlesken för sin egen skull. Vill en gå vidare till fortsättnings- eller påbyggnadsnivå så riktar vi på BA in oss på burlesken som en professionell konstform. Den har fortfarande kvar alla sina underbara egenskaper för utövaren, men om man vill kliva upp på scenen som artist så tillkommer en dimension av professionalism som vi på skolan värderar högt och som räknar in publiken, arrangören, burleskscenen, burleskens historia, koreografi, scennärvaro och många, långa timmar av hårt (och roligt!) arbete innan en är redo för rampljuset. 

Att arbeta som burleskartist är tidskrävande, utmanande, dyrt och många gånger svårt - men det är värt det!

 

På våra kurser arbetar vi främst med ett feminint scenuttryck genom den klassiska burlesken. Vi ser den humoristiska, parodiskt sexiga überfemininiteten som en form av drag och kurserna är öppna för alla som vill utforska den typen av roll, oavsett egen identitet eller uttryck.